Duurzaam bedrijfspand
Streven naar een 100% duurzaam bedrijfspand
In december 2021 werd de eerste stap gezet richting de nieuwbouw van het nieuwe bedrijfspand van Weemen. Maarten en Twan Weemen ondertekenden de koopovereenkomst met Regionaal Bedrijvenpark Laarakker voor de aankoop van de hoekkavel op het bedrijvenpark in Haps. Vervolgens begon het ontwerpproces van het nieuwe bedrijfspand. Vanaf het allereerste moment was voor Maarten en Twan één doel helder: “We streven naar een 100% duurzaam pand.” Dit duurzame doel werd gedurende het gehele bouwproces in acht genomen.
Hout, groen en water
En hoe heeft het ontwerp van het pand bijgedragen aan deze duurzaamheidsdoelstelling? Twan vertelt: “We hebben zo veel mogelijk gekozen voor duurzame materialen, zoals het gebruik van Siberisch Lariks in plaats van kunststof om onze gevels te bekleden. Dit materiaal staat bekend om zijn duurzaamheid en geeft ons pand een uniek karakter.” Maarten vult aan: “'Onze architect heeft veel groene elementen in het terrein geïntegreerd, waaronder parkeervakken met graskeien waar gras doorheen groeit. Daarnaast hebben we twee vijvers aangelegd voor het opvangen van regenwater. Het hout, groen en water rondom ons nieuwe pand symboliseren het papierproces en de papierindustrie.”
Kom gerust eens een kijkje nemen in ons nieuwe bedrijfspand aan de Kokerbijl. We geven je graag een rondleiding!
100% energieopwekking
Er worden ongeveer 550 zonnepanelen op het dak geïnstalleerd om het bedrijfspand van Weemen te voorzien van stroom. Hiermee zal naar schatting ongeveer 80% van het elektriciteitsverbruik worden opgewekt. Zoals Maarten en Twan eerder al aangaven, streven ze natuurlijk naar 100%. “Met ons nieuwe pand en de gewijzigde situatie, moeten we na een jaar evalueren wat ons exacte energieverbruik is. Op basis van die gegevens zullen we extra zonnepanelen installeren om te kunnen voorzien in 100% van ons energieverbruik”, aldus Twan.
Niets nieuws
Het is niet zo dat Weemen pas sinds de nieuwbouw begonnen is met aandacht besteden aan het milieu; ze doen dit al bijna 50 jaar. Maarten vertelt: “We hebben eigenlijk geen nieuwe maatregelen genomen om bijvoorbeeld afval te verminderen, want dit is iets waar we al jaren actief aan werken. Wat we wel hebben gedaan, is het aantal machines teruggebracht van acht naar vijf, en zijn we van twee productielocaties naar één gegaan. Dit op zich leidt al tot minder afval. Bovendien zijn onze processen al duurzaam, dankzij het gebruik van chemieloze platen, duurzame inkten en ons afval scheidingssysteem.”
Comfortabel binnenklimaat
Een comfortabel binnenklimaat draagt bij aan het welzijn van het personeel en bevordert de concentratie en productiviteit. Steeds meer eigenaren en gebruikers van gebouwen realiseren zich dit. Ook Weemen streeft naar een gezonde werkomgeving. “Elk uur wordt er 30.000 liter verse lucht door het gebouw gecirculeerd. Hierdoor worden ook geuren van bijvoorbeeld machines of inkten gezuiverd”, vertelt Twan. Maarten voegt toe: “We kunnen het hele jaar door een constant klimaat in het pand handhaven, wat zeer comfortabel is voor onze medewerkers. Zowel in de winter als in de zomer is het hier aangenaam, zonder extreme temperaturen.”
Zo groen mogelijk
De productie is al volledig verhuisd naar het nieuwe pand. In januari zal ook het kantoor aan de Kerkstraat hun intrek nemen in hun nieuwe onderkomen. Het enige wat nu nog moet gebeuren, is de afwerking van het interieur en exterieur van het gebouw. “We streven ernaar om het pand zo groen mogelijk te maken, met onder andere de aanleg van een tuin en de plaatsing van moswanden en talrijke planten in het interieur van het gebouw”, aldus Twan.
Toekomst
En hoe zien jullie de toekomst voor je? “We hebben nog ambities om ons wagenpark te verduurzamen. Dus we willen dat al onze bezorgingsbussen elektrisch gaan rijden. Bovendien streven we ernaar om het gebruik van plastic binnen onze organisatie volledig uit te bannen. We verpakken bijvoorbeeld geen producten meer in plastic folie, maar gebruiken papieren bandjes en dozen”, deelt Maarten. “Als het aan ons ligt, is het zeker haalbaar om plastic volledig te vervangen.”